Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Elmasnouviu.cat
Esta página en castellano This page in english Diese Seite auf deutsch Aquesta pāgina en catalā
Benvinguts i benvingudes a la nostra vila!


Des del Masnou, donem la benvinguda a tothom qui visita la nostra vila. La nostra poblaciķ viu oberta a la modernitat, perō manté ben arrelades les seves tradicions i el seu tarannā.

El Masnou és un dels municipis principals de la comarca del Maresme. La vila estā molt ben comunicada i ofereix un ampli ventall d'arguments per ser visitada al llarg de tot l'any.


Descobriu el Masnou

Els atractius artístics i monumentals en sķn un exemple clar: el Museu de Nāutica, que conté una important colˇlecciķ nāutica, arqueolōgica i de cerāmica; l'església de Sant Pere, del segle XVIII, de faįana classicista, que domina els carrers esglaonats i tranquils de la poblaciķ; la casa de la vila, d'estil neoclāssic tardā, i el Casino. Al nucli antic s'hi conserven un bon nombre de cases populars del segle passat.

Entre els edificis singulars del Masnou, n'hi ha també d'estil modernista, com la Casa Benčfica o la Casa de Cultura, i diferents masos antics, com Cal Teixidor (del segle XVII) o Ca l'Antic (del segle XVI).

A tocar de la platja hi ha les instalˇlacions del port esportiu. La seva oferta lúdica i gastronōmica és un punt de referčncia a la comarca. La nostra poblaciķ gaudeix, a més, d'una āmplia oferta de comerįos i de serveis.

Al Masnou hi ha activitat durant tot l'any, perō a l'agenda de l'estiu destaquen el Festival Internacional Ple de Riure i la Festa Major de Sant Pere.Una curiositat: el meridiā Verd, que parteix de Dunkerque i passa per París, clou el seu traįat en terres catalanes, concretament a la nostra vila. Aquest és un dels primers meridians terrestres de referčncia al mķn occidental, i va ser utilitzat per definir la llargada del metre i la creaciķ del sistema mčtric decimal. 

Ens sentim oberts al mķn i volem convidar-vos a descobrir la nostra realitat amb el convenciment que en sortireu gratament sorpresos.


Una mica d'histōria

Els primers antecedents de la histōria de la vila cal buscar-los als assentaments ibčrics i romans que es van instalˇlar arreu de la comarca del Maresme. La vilˇla romana de Cal Ros de les Cabres és un dels primers vestigis dels habitants del territori del Masnou actual.
 
Els terrenys del Masnou pertanyien a Sant Feliu d'Alella i a Sant Martí de Teiā, que eren pobles que estaven relativament allunyats del mar per protegir-se dels atacs dels pirates. La seva poblaciķ es dedicava a l'agricultura i a la pesca, i a la platja es van establir les comunitats de pescadors.A poc a poc, es van construir masos fortificats a prop del mar, i tenim constāncia de la vila en el privilegi de 1505 de Ferran el Catōlic (en el qual es concedeix la possibilitat de tenir un lloctinent que, en absčncia del batlle de Teiā, pugui exercir les seves funcions).

A partir del 1812, contemporāniament a la proclamaciķ de la Constituciķ liberal, la vila va escollir alcalde. La poblaciķ que residia al barri de la platja aprofitava qualsevol oportunitat que fos favorable a l'acceptaciķ de la independčncia per fer-la efectiva i així fou com, l'any 1820, en una nova čpoca liberal, el veīnat del Masnou va obtenir la independčncia.

Definitivament, el Ple municipal va reunir-se el dia 28 d'octubre de 1825 per establir el municipi, l'alcalde, els regidors, els diputats i els síndics, d'acord amb una Reial provisiķ concedida per Ferran VII.

El Masnou conserva fins a l'actualitat els títols d'Ilˇlustríssim Ajuntament de la Benčfica Vila del Masnou:
 

El títol d'Ilˇlustríssim fou concedit l'any 1909 per Alfons XIII al poble, perquč s'hi va construir, sense cap ajuda, l'Escola Nacional, l'actual Escola Ocata.

El títol de Vila Benčfica fou concedit l'any 1902 per Alfons XIII, perquč s'hi va construir un asil benčfic, que és la Casa Benčfica.

Informaciķ publicada l'1 de febrer de 2008
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00