Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
El Masnou
PortadaPortada - └rea de Comunitat i Persones└rea de Comunitat i PersonesPortada - └rea de Comunitat i Persones - Regidoria de CulturaRegidoria de CulturaPortada - └rea de Comunitat i Persones - Regidoria de Cultura - Museu Municipal de NÓutica del Masnou i Espai d'Art CinŔtic Jordi PericotMuseu Municipal de NÓutica del Masnou i Espai d'Art CinŔtic Jordi Pericot
Regidoria de Cultura
Museu Municipal de NÓutica del Masnou i Espai d'Art CinŔtic Jordi Pericot
Bander Espanyola  Bandera anglesa

Museu Municipal de NÓutica del Masnou

El Museu Municipal de NÓutica estÓ situat al poble del Masnou, a la comarca
del Maresme, a 17 quil˛metres de Barcelona. ╔s un lloc ideal per conŔixer-hi la hist˛ria de la costa catalana, ja que, a travÚs dels diferents Ómbits del Museu, es poden recˇrrer totes les etapes que ha viscut Catalunya d'una manera breu i didÓctica:

1. La mar blava: Aquest espai permet conŔixer com Ús el nostre fons marÝtim i quines espŔcies s'hi poden trobar.
2. L'antiguitat: El Museu conserva una colĚlecciˇ important de peces arqueol˛giques des del neolÝtic i especialment de l'Ŕpoca romana, fruit de les excavacions realitzades en una rica vilĚla romana de la poblaciˇ.
3. El naixement d'un poble: A travÚs de les restes locals es pot conŔixer tota la hist˛ria de la costa del Maresme, dels pobles de pescadors i les seves torres de vigilÓncia.
4. Les embarcacions del Masnou: A travÚs de les peces del Museu es pot entendre el funcionament de les antigues drassanes, la importÓncia de l'ofici de mestre d'aixa i totes les feines vinculades a la navegaciˇ: els boters, ferrers, corders, fabricants de veles, etc.
5. La navegaciˇ: La colĚlecciˇ estÓ relacionada amb la nÓutica i destaca per la seva qualitat. S'hi poden trobar aparells de navegaciˇ, una pinacoteca de tema marÝtim i mostres de maquetes navals.
6. El comerš: En aquest Ómbit, es pot reviure l'Ŕpoca mÚs rellevant de la nostra poblaciˇ, endinsar-se en la dura vida dalt d'un vaixell durant els viatges transatlÓntics del segle XIX i conŔixer quines eren les rutes mÚs habituals.
7. L'herŔncia marinera: S'hi poden veure les diferents arts de pesca que han arribat fins als nostres dies a partir de tota una sŔrie d'objectes relacionats amb aquest ofici.
8. El Masnou del segle XX: A travÚs d'imatges desconegudes i m˙sica inŔdita del compositor LluÝs Millet, es podrÓ gaudir d'un audiovisual de la hist˛ria mÚs recent de la poblaciˇ.

Imatge inexistentEspai d'Art CinŔtic Jordi Pericot

L'Espai d'Art CinŔtic Jordi Pericot Ús l'˙nica colĚlecciˇ permanent d'art cinŔtic de l'Estat i Ús fruit de la donaciˇ feta per aquest artista a l'Ajuntament del Masnou. Aquesta sala, inaugurada a finals del 2011, Ús un espai modern en el qual es pot veure una mostra de tot el conjunt de l'obra de Jordi Pericot dividida en sis Ómbits, segons les diferents etapes per les quals ha evolucionat la seva traject˛ria:

1. Les albors del cinetisme. ParÝs (1963-1972)
2. El moviment per la reflexiˇ. Miralls guerxos (1965-1968)
3. El moviment per la refracciˇ. PlÓstic estriat (1966-1971)
4. El m˛dul cinŔtic T. Tronc de con (1968-1972)
5. La tensiˇ entre Ússer i buit. Formes, colors i buits (1971-1974)
6. El cinetisme orgÓnic. Les figures ret˛riques (1981-1984)

Jordi Pericot (El Masnou, 1931) s'introduÝ en les tŔcniques del cinema experimental a Franša, on iniciÓ la seva traject˛ria artÝstica. En tornar-ne, va mantenir una destacada activitat cultural, especialment en la recerca de l'art cinŔtic. AixÝ, creÓ el grup MENTE (Mostra Espanyola de Noves TendŔncies EstŔtiques), que agrupava personalitats com Oriol Bohigas, Ricard Bofill o Ricard Salvat, entre d'altres. Actualment, la seva obra estÓ representada en museus d'art contemporani de Madrid, Sevilla, Eivissa, Iowa, Ottawa, HŔlsinki, Santiago Xile, etc. L'art cinŔtic Ús un corrent artÝstic basat en l'estŔtica del moviment. AixÝ, en alguns casos, s'introdueixen motors i altres fonts d'energia en les obres. En d'altres, com Ús el cas de Jordi Pericot, es creen efectes ˛ptics que simulen aquest moviment i provoquen que l'espectador es bellugui davant de l'obra per poder-lo experimentar. El terme cinŔtic, relacionat amb les belles arts, va ser emprat per primera vegada l'any 1920 quan Gabo, en el seu manifest realista, rebutja źl'error heretat de l'art egipci, que veia en els ritmes estÓtics l'˙nic mitjÓ de creaciˇ plÓstica╗, que va substituir pels ritmes cinŔtics o źformes essencials de la nostra percepciˇ del temps real╗. Per˛ no va ser fins als anys seixanta quan aquest terme es va classificar com una tendŔncia artÝstica.

Activitats i serveis

Enllašos d'interŔs
Actualment, el Museu Municipal de NÓutica del Masnou forma part de La Mar de Museus i l'Associaciˇ de Museus MarÝtims de la MediterrÓnia.
Departament de Cultura de la Generalitat
Museus en lÝnia de la Generalitat
Xarxa de Museus Locals, Diputaciˇ de Barcelona
ICOM
Museu MarÝtim de Barcelona
Visitmuseum
El Masnou, Terra de Mar  Cliqueu aquÝ per anar al mapa del patrimoni cultural del Masnou.

 

Adreša:
Edifici Centre
Carrer de Josep Pujadas Truch, 1 A
08320 El Masnou
TelŔfon: 93 557 18 30
Adreša electr˛nica: museu.nautica@elmasnou.cat

Horari:

Dijous i divendres, de 17 a 20 h.

Dissabtes, d'11 a 14 h.Dies de tancament anual: 1, 5 i 6 de gener; Divendres Sant; dilluns de Pasqua; 1 de maig; segona Pasqua; 29 de juny (Sant Pere); 11 de setembre; 12 d'octubre; 1 de novembre; 6, 8, 24, 25, 26 i 31 de desembre.

Tarifes: entrada lliure

 
Anteriors SegŘentsoferta formativa CFPAMQueda'tCentre d'Empreses Casa del MarquŔsEspai EscŔnic Ca n'HumetEl Masnou. Terra de mar
Anteriors SegŘentsPerfil del contractantBiblioteca Joan Coromines"El Masnou Viu"Oficina Local d'HabitatgeLa Deixalleria
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00